+31468225362 nathalie@equivida.be

Brug naar Intuïtief Bewustzijn

Melk goed voor elk?

Er werd en wordt veel reclame gemaakt voor melk.

Men adviseert melk vanwege de kalk, eiwitten, vitaminen en enzymen. Maar om besmetting tegen te gaan wordt de melk gesteriliseerd en/of gepasteuriseerd. Het gevolg is dat enzymen en vitaminen voor 50% vernietigd worden. Voedt men kalveren met deze melk, dan gaan ze binnen een half jaar dood of worden erg stijf.

Dat we melk drinken van een koe of een ander dier is onnatuurlijk. In de dierenwereld gebeurt dat niet. De dieren drinken de melk tot ze driemaal hun geboortegewicht zijn. Dat is bij een olifant ongeveer 3 jaar, bij een mens één jaar.

Dat moedermelk het beste voor het kind is, is algemeen bekend. Er zitten veel immuunstoffen, vitamines en mineralen in. In de borstvoeding zit ook lactose. Het kind maakt zelf gedurende de eerste 2 jaar lactase. 70% van de wereldbevolking kan niet tegen melk.

Caseïne

Caseïne is een eiwitprodukt in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren taaie massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier-magen-stelsel van de koe. Deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert daardoor de resorptie van vele mineralen en werkt remmend op de intrinsic factor.

De calcium zit in de moeilijk verteerbare caseïne en wordt daardoor slecht opgenomen.

In het bloed wordt door afbraak van de vele eiwitten het bloed zuur (verzuring!). Dit wordt door calcium uit de botten geneutraliseerd. In de melk zit het calcium als calciumcarbonaat en dit is lichaamsvreemd, waardoor het ook slecht opgenomen wordt.

Lactose

Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren. Lactose zit dus ook in de meeste zuivelproducten. Verder komt het niet voor in plantaardige producten. Zuivere lactose vormt grote, harde kristallen die moeilijk oplosbaar zijn. Lactose wordt daarom ook wel zandsuiker genoemd. Lactose is een disacharide van galactose en glucose.

Lactase is een enzym, nodig voor de splitsing van lactose in galactose en glucose. In de moedermelk zit ook lactose, maar de zuigeling maakt vrij veel lactase gedurende 2-3 jaar om dit te verteren. Indien er geen lactase in de dunne darm meer gevormd wordt, dan wordt de lactose door bacteriën omgezet in CO2 en melkzuur, dat vocht aanzuigt. Dit veroorzaakt diarree, krampen, opgezette buik, flatulentie, en sporen bloedverlies, met anemie tot gevolg.

Bij het ouder worden neemt de capaciteit van deze lactase producerende cellen echter af. Het is dan ook niet raar dat mensen op oudere leeftijd de symptomen van lactose-intolerantie krijgen. Overigens kunnen mensen na medicijngebruik ook een lactose-intolerantie ontwikkelen.

Allergie en/of intolerantie voor melk

Melk is verslijmend, neutraliseert het maagzuur en remt de maagzuur- en intrinsic factorvorming. Daardoor worden mineralen die in een zuur milieu opgenomen moeten worden en vitamine B12 slecht opgenomen. Allergie en darmstoornissen zijn het gevolg.

Symptomen:

Chronische diarree met slijm en bloed.

Gasvorming met opgezette buik.

Braken, vooral bij baby’s en nachtelijk huilen.

Luchtwegsymptomen:

Chronische of steeds terugkerende verkoudheden en neusverstopping.

Chronische of steeds terugkerende bronchitis.

Astma, hooikoorts en frequent niezen.

Eczeem en andere huiduitslagen.

Middenoorontstekingen.

Groeipijnen en vroegtijdige reumatoïde artritis.

Migraine en zelfs epilepsie.

ADHD.