+31468225362 nathalie@equivida.be

Brug naar Intuïtief Bewustzijn

Rationeel bewustzijn

‘Aangename kennismaking, ik ben je innerlijke tiran. Ik neem je mee op reis door je hoofd waar ik zal halt houden bij elke futiliteit, elk trauma, elke gekwetstheid, elke conversatie,… en het liefst nog zo lang en negatief mogelijk. Ik vergezel je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, en ik weiger je met rust te laten.’ Klinkt dit bekend, deze stem in je hoofd?

En het ergste van alles is: we geloven deze innerlijke tiran! Is het je al opgevallen dat we helden zijn in het verzinnen van het meest negatieve oordeel over onszelf, én over de situatie waarin we ons bevinden? We breken onszelf voortdurend af, we vormen – onbewust – een oordeel over onszelf waarbij we eruit komen als monsters. En hier schuilt nu juist het probleem: ons oordeel, onze visie over onszelf, over de situatie én over anderen. Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Want in het probleem zelf schuilt ook vaak de oplossing. We moeten leren ‘omdenken’. We moeten leren onze visie te herzien, ons oordeel (her)kneden tot een meer positievere versie.

Het kan bijzonder verhelderend zijn om eens te kijken hoe je je eigen hindernissen opwerpt door de manier te onderzoeken waarop je denkt. Hier liggen altijd onze beperkte overtuigingen verborgen. Deze beperkende overtuigingen heb je gedurende je leven opgebouwd, en beschouw jij in je gedachten als jouw hoogste waarheid. Met andere woorden, je bent ze gaan geloven. Deze overtuigingen zijn ontstaan vanuit je opvoeding thuis, door je ouders, op school, de maatschappij waarin je leeft,… en zitten verankerd in je onderbewustzijn waar ze een hindernis zullen blijven vormen als jij ze niet herkend.

Verander hoe je naar de dingen kijkt en de dingen waar je naar kijkt zullen veranderen. Zo binnen, zo buiten. De buitenwereld is een projectie van de wereld die jijzelf hebt gecreëerd in je gedachten. Het probleem ligt niet buiten je, maar binnen je. Jouw gedachten over iets zijn het probleem. Het is jouw visie, jouw oordeel over jezelf, over de situatie waarin je zit én over de mensen die je omringen… Dat is het probleem. We zijn geneigd om steeds het meest negatieve te denken. Het is niet de gebeurtenis op zich die het probleem is. Een gebeurtenis is eerder neutraal. Het is de manier waarop we reageren op een gebeurtenis. En iedereen reageert anders, vanuit hun eigen perspectief, gebaseerd op eerdere levenservaringen en veelal onze beperkende overtuigingen.

Het is dus onze eigen overtuiging die ons blokkeert. We blijven hangen in deze negatieve overtuiging. We geloven wat we denken, zonder erbij stil te staan dat het ‘maar’ een overtuiging is, dat het maar een visie is op een gebeurtenis. Zo ondermijnen we onszelf.

Als we onze waarneming willen veranderen, dienen we iedere gebeurtenis te onderzoeken, totdat we een krachtige interpretatie vinden waardoor we de verantwoordelijkheid daarvoor op ons kunnen nemen. We zijn geneigd anderen de schuld te geven van de omstandigheden in ons leven. We kruipen in onze slachtofferrol – onze arme ik – omdat we weigeren zelf de volle verantwoordelijkheid op ons te nemen. Een betere aanpak is om de zegen te ontdekken in de gebeurtenis. Iedere persoon of iedere gebeurtenis dient te worden onderzocht, en opnieuw te worden geïnterpreteerd. Dan kunnen we vanuit een ander perspectief naar het voorval kijken, waardoor we onze negatieve overtuigingen kunnen ombuigen in een meer optimistischere versie. We dienen te kiezen voor interpretaties die ons verder kunnen helpen en die ons niet eenzaam en hulpeloos achter laten. Het vinden van een nieuwe interpretatie is de eenvoudigste manier om iets dat negatief is om te zetten in iets positiefs. Onze waarneming en onze interpretatie, en niet de gebeurtenis op zich, beïnvloeden ons welzijn. We dienen een bewuste beslissing te nemen om onze wereld te veranderen door onze interpretaties te wijzigen.

Begeleiding:

  • Onderzoeken van jouw negatieve babbelbox
  • Opsporen van negatieve oordelen en beperkende overtuigingen
  • De rode draad doorheen je leven ontdekken
  • Het bewust leren ‘omdenken’: zoek de zegening in een schijnbare negatieve gebeurtenis
  • Spiegeling en projectie